Ce sărbătoresc românii mâine?

Câţi dintre voi ştiu că mâine se sărbătoreşte Dragobetele? Câtă publicitate s-a facut pentru  ziua iubirii din Romania?  Vă spun eu … aproape deloc. Abia dacă am auzit de vreo ofertă, vreo petrecere sau vreo surpriză pentru îndrăgostiţi de Dragobete.

Se întamplă asta pentru că s-a investit totul în sărbatoarea  importată Valentine’s Day, pe care mulţi români nu doar că o cunosc, dar o şi preferă în schimbul sărbătorii autohtone a iubirii din 24 februarie . Este foarte trist că uitam de obiceiurile şi traditiile româneşti şi că importăm  sărbători din afară doar pentru că sunt mai bine vândute sau mai atragătoare.

Am găsit pe www.traditii.ro obiceiuri de Dragobete , care sunt pe departe frumoase şi unice.

Inainte de vreme pretutindeni prin sate se auzea zicala: „Dragobetele saruta fetele!”.

Credinta populara româneasca spune ca cei care participa la Dragobete vor fi feriti de boli tot anul. Asadar: dimineata, imbracati in cele mai bune haine, tinerii se intalneau in centrul satului sau in fata bisericii. Daca timpul era favorabil, porneau cantand in grupuri catre padure sau prin lunci in cautarea ghioceilor si a altor plante miraculoase(folosite pentru descantece de dragoste), daca vremea era urata se adunau la unii dintre ei acasa si se tineau de jocuri si de povesti.

De Dragobete se faceau logodne simbolice pentru anul urmator (uneori le urmau logodnele adevarate) sau fetele si baietii faceau fratii de sange.

In padure, in jurul focurilor aprinse, tinerii baieti si fete stateau de vorba. Fetele strangeau viorele si tamaioasa, pe care le pastrau la icoane, fiind folosite apoi în diverse farmece de dragoste. Prin unele locuri, exista obiceiul ca fetele mari sa stranga apa din omatul netopit sau de pe florile de fragi. Aceasta apa era pastrata cu mare grija pentru ca avea proprietati magice (se spunea ca e „nascuta din surasul zanelor”) si putea face fetele mai frumoase si mai dragastoase. Daca nu erau omat si fragi fetele adunau apa de ploaie (pentru spalatul parului) sau de izvor atunci cand Dragobetele se tinea in luna martie.

La pranz, fetele incepeau sa coboare spre sat in fuga, in sudul Romaniei aceasta goana fiind numita „zburatorit”. Fiecare baiat urmarea fata care ii placea. Daca flacaul era iute de picior si fetei ii placea respectivul urmaritor, atunci avea loc o sarutare mai indelungata in vazul tuturor. Sarutul era logodna ludica a celor doi, cel putin pentru un an de zile, de multe ori astfel de logodne veneau inaintea logodnelor adevarate.

Comunitatea este foarte interesata de ce se intampla, deoarece inca de pe acum se poate afla la ce nunti vor merge toamna. Dupa-amiaza are loc petrecerea, unde toata lumea, fie ca este membru al unui cuplu, fie ca nu, danseaza, canta, se simte bine fiindca se spunea ca tinerii care nu au petrecut de Dragobete sau cei care n-au vazut macar o persoana de sex opus nu-si vor mai gasi pereche tot restul anului.

Femeile obisnuiau sa atinga un barbat din alt sat in ziua de Dragobete ca sa fie dragastoase tot anul si mai aveau grija sa dea mancare buna orataniilor din curte, pasarilor cerului, nici o vietate nefiind sacrificata la Dragobete. De multe ori, flacaii petreceau din plin de Dragobete si prin satele vecine, ca sa le mearga bine peste vara.

Pentru toti, sarbatoarea dragostei era socotita una de bun augur pentru treburile marunte, nu si pentru cele mari. Deoarece se credea ca Dragobetele ii va ajuta pe gospodari sa aiba un an mai imbelsugat decat ceilalti, in ziua de Dragobete oamenii nu munceau ca in zilele cu sarbatori religioase, doar isi faceau curatenie prin case. Cele care lucrau erau fetele indraznete care chiar isi doreau sa fie „pedepsite” de Dragobete. Chiar daca mai „pedepsea” femeile, se considera ca Dragobetele ocrotea si purta noroc indragostitilor, tinerilor in general, putand fi socotit un veritabil Cupidon romanesc.


Chiar dacă nu mi se pare necesară o zi specială dedicată iubirii (pentru că poţi să-ţi arăţi dragostea,să-ţi dezvălui sentimentele faţă de persoana dragă şi să faci mici daruri oricând) prefer Dragobetele ca zi a îndrăgostiţilor (aşa cum e ziua Mărţişorului, ziua Muncii, ziua Copilului etc.).

Am mai discutat pe această temă aici (amuzaţi-vă şi voi puţin ! :D) :  www.unica.ro/detalii-articole/articole/sunt-femeile-contra-valentines-day-9324.html

The URI to TrackBack this entry is: https://simplestaridespirit.wordpress.com/2011/02/23/ce-sarbatoresc-romanii-pe-24-februarie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: